26.1.11

Za lepši glas ...

... je treba kaj popiti, menda.
A ste že kdaj pokonzumirali tole?


Za neuke (do nedavnega sem se tudi jaz prištevala mednje): med, ki steče skozi navrtano črno redkev! Bilo mi je zaupano, da menda pripomore k izboljšanju z zeleno-rumeno nesnago zafilanega grla, in po dvodnevni kuri lahko trdim ... ali že kar zapojem ... da drži!

18.1.11

Kanadanjam

Nostalgija po Kanadi me daje že od nekdaj. Zato je bil skrajni čas, da doma pobrskam po tistem receptu, ki me je že takoj prepričal, da sem na pravem mestu ob pravem trenutku ...
Gre za solato (?) iz pšenice. In to čisto posebno, tako, ki ... do onemoglosti zakurbla mehanizem brbončic, ker se ji enostavno ne da upreti ... zato ne priporočam, da jo ustvarjate po že tako ali tako izdatnem zajtrku!


Čista poezija pšenice, brusnic, suhih marelic, pinjol, pomaranče, medu in soli. Za zajtrk z jogurtom, kot priloga k mesu, kot prigrizek kar tako ... Nikoli dovolj.
Ah! <3

17.1.11

Od kebaba do kolerabe

"A lahko uletim s kebabom?"
Ja, lahko, seveda, kebab za vogalom je (kot vse tu za vogalom v mojem okolišu) nadvse super. Ampak zakaj ne bi pripravila še nekaj bolj super, če imam ravno čas ... ?
OK. Pa dajmo. 
Hudiča, od kdaj imam tako prazen hladilnik?!
OK. Kar sem rekla, sem rekla. Večerja bo, in to iz razpoložljivih sestavin. In to so ... Za testo: čičerikina moka, jajce, voda, sol. Za filungo pa rdeča čebula, por, pinjole, naribano korenje in koleraba, nariban kozji sir ter sol, poper in kardamom.

Last minute fix!
In nastala je tale fina zelenjavna omleta in srečno sta jo pojedla do konca.

14.1.11

Jutranja

Obožujem jutra. In seveda zajtrke. Zadnje čase še toliko bolj.
Kadar imam čas in razpoložljive sestavine (beri: ponavadi ostanke od kakšne pekovske vneme), sčaram kaj bolj baročnega, kot so ameriške palačinke, French toast aka pohane šnite, ipd ... Ampak tokrat, na običajen delovni dan, se na mizo prikrade nekaj običajnega: DM-jev musli, Sparovo sojino mleko, bio cimet & bio ingver, prešvercan kanadski javorjev sirup, Mercatorjeva banana in bio pomaranče s tržnice. Zraven se prileže kava najboljši sosedov (ne, ne Mercatorjeva!) in žarki vzhajajočega sonca, ki si vtirajo pot v mojih 30 kvadratov ...


Pa dobro jutro!

13.1.11

Zimska mavrica

Ker zunaj ni ravno zimska pravljica, ne vem, zakaj na mizi ne bi bila zimska mavrica.
Zadnje čase mi blazno dogaja dvoje: zimske solate in zimske juhe.
Yeah, watermark it is!
Moja pravila zimske solate so enaka kot za druge jedi: lokalno, sezonsko, ekološko. Če se le da, seveda. In v primeru tele odlične solate se še kako da. Zribam korenje, repo in rdečo peso (jep, oba troje se lahko pomlaska tudi surove!), včasih - kot v ilustrativnem primeru - dodam bob ali čičeriko, zalijem pa z olivcem, balzamcem, morda zenfom s celimi semeni, žafranom, poprom, kardamomom, ingverjem ... you name it. Možnosti je nešteto, meja je samo dobra volja in domišljija.


In potem so tu juhice. O sestavinah sem že razpredala (večinoma so vedno iste v tem času), lahko pa pohvalim še kruh. Turinek na ekotržnici ga tako ali tako zmaga s svojo ponudbo hlebcev, hudič je le v tem, da če se ne zmigam dovolj zgodaj, mi bolj zagrizeni sobotni kupci že vsega pokradejo. Zadnjič se je po čudežu zgodilo, da so imeli še ravno eno štruco tik pred zaprtjem štacune, tako da sem odromala domov s kruhom iz tritikale. Bil je standardno odličen in kot nalašč za k tejle mavrični čorbici ...

2.1.11

Naprej v novo leto

Srečno, veselo, zdravo in gurmansko perverzno 2001!
Za začetek en detox v obliki mineštre. Ne da bi ga potrebovala, ampak sede pa. In tokrat celo z receptom, ker tudi sama ne bi rada pozabila, kako mi je uspelo sčarati kaj tako okusnega. Skrivnost? Leftovers.

Sretna nova ... z mineštro.

Torej:
Na gheeju (ali pač putru ali olivcu) spražiš naselkjano šalotko, zeleno, kolerabo in ingver. Vržeš not (iz Indije prešvercano) kumino. Zaliješ z vodo, soliš, popraš, potreseš s kurkumo, not pa zabrišeš še korenje in sladki krompir. Ko zavre, streseš not rdečo lečo. Kuhaš kakšne četrt urice, da se leča skuha, nato spasiraš. Dodaš še testenine (jaz sem uporabila jajčaste svedrčke), svež peteršilj in timijan ter skuhaš na zob. Et voila!