18.9.11

Travel.


Družinski izlet se je zadnjič spreobrnil v pravo kulinarično potovanje, saj je teta poleg običajnih (torej mesnih) pripravila tudi sojine polnjene paprike. In bile so odlične, tako da sem se odločila, da moram tudi jaz postoriti nekaj v tej smeri. Seveda ne brez eksperimentiranja.
Pri svojem najljubšem ekokmetu sem si nagrebla paprik (in v eni od njih zopet našla črva, juhej za nešpricane pridelke!) in ostale zelenjave ter se doma zakopala v delo. Izjemno prav mi je prišla mešanica začimb, ki mi jih je prijateljica prinesla iz Turčije, sploh pa sem se zabavala s kvinojo, ki je eno mojih najljubših žit. Nanjo so me med mojimi obiski navadili Kanadčani, ki so me razsvetlili, da je dobro mašilo v juhah, solatah, nadevih in drugih jedeh, kjer bi običajno čarali z rižem.
Paprike so bile okusne in zadeve so se razpasle v take dimenzije, da sem jih konzumirala še naslednji dan v službi. In vse skupaj samo potrjuje mojo tezo, da potovanja – pa četudi zgolj kulinarična – brezpogojno koristijo.


Za 4 osebe potrebujemo:

4 velike rdeče/rumene/zelene/oranžne paprike
250 g kvinoje
pol čebule ali pora
strok česna
gorčična semena
15 dkg mladega kozjega sira
1 jajce
1 bučko
1 jajčevec
sol, poper
peteršilj
baziliko
mleto papriko
olivno olje
500 g tofuja


Tofu zrežemo na osem rezin in jih vsaj eno uro mariniramo v mešanici olivnega olja, soli, popra, mlete paprike, bazilike in peteršilja.
V kozici na olivnem olju prepražimo čebulo, česen in gorčična semena. Dodamo na kocke narezano bučko in jajčevec ter solimo in popramo. Nato pridamo predhodno dobro sprano kvinojo in zalijemo s 500 ml vode. Kuhamo, da izpari skoraj vsa voda. Dodamo sir, jajce, peteršilj in baziliko.
Paprikam odstranimo vrh s pecljem in očistimo notranjost. Skoraj do konca jih napolnimo s kvinojino mešanico in denemo v pekač.
Rezine tofuja prav tako preselimo v pekač in oboje s paprikami pečemo na 180 stopinjah Celzija pol ure.


O hruškah in jabolkih (in kutinah)


S hruškami in jabolki nimam težav, vsaj kar se kuharije tiče. Ko pa sem v dar dobila nekaj lendavskih kutin (in ne, ne gre za sorto, pač pa za geografsko poreklo), sem bila kar vzhičena, saj sem bila pred nepoznano nalogo: kaj neki ustvariti iz tega nenavadnega sadeža?


O kutinovih marmeladah vem že dolgo, predlagali so mi tudi kompot, ampak nekako mi ne prva ne druga možnost nista zveneli kot prava izbira. Dokler se nisem po ustaljeni navadi lotila spletnega raziskovanja in naletela na precej drugih prijemov obdelovanja. Pregledala sem razpoložljive sestavine v hladilniku, stopnjo bizarnosti/odklona od normale recepta in čas – in vse se je nagnilo v smer potrditve!


Priprava je res enostavna, okus pa kompleksen, da ne rečem zakompliciran. Ker imam rada naravno žmohtnost sadja, s sladkorjem in drugimi okus-odvzemajočimi dodatki nisem pretiravala. In ker imam rada tudi ingver, je bila sladica zame nadvse izjemna. Ne pa ravno tudi za moje sosede – ti si po mojem želijo, da naslednjič ne zamenjujem hrušk oziroma jabolk.


Povzeto po: http://scandifoodie.blogspot.com/2011/03/quince-and-ginger-crumble-with-vanilla.html (dodala sem manj olja in limeto namesto limone)

Za 4 osebe potrebujemo:

Za crumble:
250 g zrelih kutin, narezanih na tanke rezine
1 žlico limoninega soka
1 žlico rjavega sladkorja
1/2 žličke mletega ingverja
1/2 skodelice polnovredne pirine moke
1/4 žličke sode bikarbone
1 skodelico pirinih/ovsenih kosmičev
1 žlico rjavega sladkorja
1 žlico kakavovih zrnc / kakava v prahu
40 ml olivnega olja

Za kremo:
1 veliko jajce iz proste reje
400 ml (sojinega) mleka
3-4 žličke gustina / koruznega škroba
1 žlico medu
1 žlico vanilijeve esence

Kutine zmešamo z limoninim sokom in preložimo v majhen pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Zmešamo sladkor in ingver ter posujemo po kutinah.
Zmešamo moko in sodo v posodi. Dodamo kosmiče, sladkor, kakav in ingver ter dobro premšeamo. Dodamo olivno olje in mešamo, dokler masa ne spominja na velike drobtine. Enakomerno jo porazdelimo po kutinah in pečemo pol ure v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija. Spečeni crumble nekoliko ohladimo.
Medtem pripravimo vanilijevo kremo. Rahlo zmešamo jajce v majhni kozici. Dodamo mleko, škrob, vanilijevo esenco in med ter premešamo. Počasi kuhamo na majhnem ognju in pazimo, da mešanica ne zavre. Vseskozi vestno mešamo, da se mešanica zgosti. Odstavimo in ohladimo ter postrežemo s crumblom.