1.8.11

Muslimanske (ne)navadnosti

Ker se je ravnokar začel ramadan (veselo postenje, moji dragi muslimanski prijatelji!), objavljam en zapis o muslimanskih prehrambenih (ne)navadah iz Odprte kuhinje izpred skorajda dveh let.

----


Skrito, torej dovoljeno

Zavili smo v eno od pekarn in se z velikimi očmi ustavili pred vitrino s tortami. Izbrati smo morali najprimernejšo za praznovanje rojstnega dne in sline so se nam najbolj pocedile pred črnim gozdičkom. Ko smo na prizorišču zabave kupljeno čokoladno božanstvo odvili in postregli, je skorajda zaudarjalo po alkoholu, tako prepojen je bil biskvit s to opojno substanco. Vse lepo in prav, če se to ne bi zgodilo v Surabayi, mestu na indonezijskem otoku Java, kjer je uradna religija islam, rojstnodnevni veseljaki pa muslimani, za katere je alkohol prepovedan. Ampak Alah menda alkohola v torti ne vidi, so mi zagotovili moji gostitelji.

Halal in haram sta dve zelo pomembni oznaki v življenju muslimanov, kjer prva označuje dovoljeno in čisto, druga pa njeno nasprotje. Tiče se celotnega življenjskega stila, tudi hrane, pri čemer etiketa halal jamči marsikaj: tudi to, da živilo ne vsebuje svinjine ali alkohola in da je bila žival zaklana v skladu s predpisi. Tako se Indonezijcem nikdar ni treba bati, da grešijo, če zavijejo v McDonald's in si privoščijo piščančji burger. A tako kot pri vseh ostalih prvinah katere koli religije je tudi pri halal-haram dilemi odvisno od posameznika, ali bo navodilom z vrha sledil do potankosti. Moji Indonezijci so se očitno odločili za dokaj humoren pristop in sklenili poseben pakt zavezništva s svojim dušnim pastirjem.
Odnos muslimanov do hrane je bil zame spočetka nekaj povsem novega, saj doma načeloma nimamo sorodnih kulturno pogojenih prehrambenih zapovedi. Potem pa se nekega dne zalotim, kako kličem na Islamsko skupnost v Sloveniji in na drugi strani linije naletim na neškodljiv smeh, ko povprašujem po slovenskih halal čokoladah, ki bi jih želela poslati svojim azijskim muslimanskim prijateljem. Bodo pač dobili samo razglednico – v njej ni nič prepovedanega.


No comments:

Post a Comment